Goed voorbereid beginnen aan je studietijd is essentieel. Daarom hier vijf tips die ervoor zorgen dat jij effectiever kan studeren. Wil je meer tips bestel dan snel Eerste Hulp bij Studeren of download het iBook.

#1 Houd het einddoel voor ogen

Als je weet wat je einddoel is, ben je sneller gemotiveerd. Bedenk wat je al weet of kan, en wat je nog zou willen leren. Dan weet je wat er moet gebeuren om je doel te bereiken. Door je vast te houden aan je einddoel motiveer je jezelf en vergroot je de kans op succes. Ook door het bereiken van een doel wordt je motivatie sterker.

#2 Creëer een goede Leeromgeving

Je omgeving heeft invloed op jouw manier van studeren. Zorg er dus voor dat je de best mogelijke leeromgeving voor jezelf creëert. Dit betekent niet alleen dat je moet zorgen voor een omgeving met zo min mogelijk afleiding en zoveel mogelijk licht, maar dat je ook let op je voeding, lichamelijk conditie en de welverdiende tussentijdse ontspanning.

#3 Maak een Planning

Goed kunnen plannen is heel belangrijk wanneer je studeert. Waar je op de middelbare school vaak nog gestuurd en gecontroleerd werd, wordt je op de universiteit aan je lot overgelaten. Dit zorgt ervoor dat je veel makkelijker je eigen tijdsindeling kan bepalen. Helaas is dit ook vaak een grote valkuil voor veel studenten. Zorg er dus voor dat je een persoonlijke studie planning maakt en het belangrijkste: dat je daadwerkelijk aan deze planning houdt!

#4 Oriënteer je op je studiestof

Efficiënt studeren kan soms best lastig zijn. Het is daarom belangrijk om je te oriënteren op je studiestof voordat je daadwerkelijk begint met studeren. Bekijk je studieschema zodat je weet welke stof je moet kennen voor je tentamens en welke stof je bestudeerd moet hebben voor je hoor- en werkcolleges. Kijk ook op welke manier de stof getoetst wordt. Het vergt een andere studiestijl wanneer je de stof moet kunnen reproduceren, dan wanneer je het moet toepassen in bijvoorbeeld een essay of een multiple-choice tentamen. Wil je weten hoe je precies voorbereid op een specifiek type tentamen bestel dan snel Eerste Hulp bij Studeren of download het iBook.

#5 Start op tijd maar niet te vroeg.

Aankomende tentamens kunnen veel stress opleveren. Door jezelf goed voor te bereiden kan je zelfverzekerder je tentamen ingaan, en voorkom je dat je op het laatste moment nog moet blokken. Maar begin ook niet te vroeg met studeren want daar mee kan je voorkomen dat essentiële kennis alweer is weggezakt tegen de tijd dat je het tentamen hebt.